Leveren van kwaliteitsmaterialen Snelle, just in time levering Een goede klantenservice Eerlijke prijs-kwaliteitverhouding
Het opmaken van bestanden Het maken van een cutcontour in 3 stappen Afloop voor afwerking in bestanden De beste resolutie voor het beste resultaat Aanleveren stickers op rol en op vel

Bij het opmaken van PDF-bestanden voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting, welke resolutie geschikt is voor de toepassing.

Tips voor een optimaal resultaat :

 • Maximaal 30.000 pixels per zijde, maximaal 1 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
 • Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
 • Wij raden downsamplen tijdens het opslaan van de PDF af.
 • Pas de resolutie aan bij werken op schaal.
 • Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
 • Lever één bestand per onderdeel aan: geen ontwerpen combineren of meerdere dezelfde ontwerpen in één bestand plaatsen.
  Bijvoorbeeld: Je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks bestelt en niet 1 bestand met 100 cirkels.

Tenslotte, afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Zorg er in ieder geval voor dat lettertypen ingesloten worden in de PDF.

Lagen in de PDF

Uit de opbouw in lagen kan onze RIP geen informatie halen m.b.t. printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen.

Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden. Als er belangrijke informatie voor onze DTP-afdeling in de lagen is verwerkt, raden wij aanlevering via e-mail of WeTransfer aan.

Afloop

Voor alle afwerkingen op mijn-reclame.be geldt 10 mm afloop rondom, maar op de regel gelden enkele uitzonderingen. Lees daarom meer over de afloop van bestanden

Overdruk (Overprint)

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd.
Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals wit print onder/boven de full color objecten.

Tips:

 1. Het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) is representatief voor het uiteindelijke resultaat.
 2. Vink ’Overdrukken simuleren’ aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
 3. Door de cursor in de opmaak te plaatsen, is te controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
 4. In Adobe Illustrator is het effect te controleren in weergave 'Voorvertoning overdruk'.

Let op: De uitwerking van transparantie en overdruk wat te zien is in het uitvoervoorbeeld, wordt ook zo uitgevoerd in de print.